Van een gashaard naar een houtkachel

De zomer lijkt plaats te gaan maken voor de herfst en met de aankomende koude dagen wil je er graag warmpjes bij zitten. Maar met de stijgende gasprijzen, met gevolg een hogere energierekening krijgen wij steeds vaker de vraag; “Kan ik mijn gashaard ombouwen naar een houtkachel?”, “Waar moet ik rekening mee houden als ik de overstap wil maken van gas naar hout?”.

Begrijpelijke vragen natuurlijk! Wij geven jou alvast een aantal belangrijke punten mee om over na te denken om de overstap te gaan maken van een gashaard naar een houtkachel.

Dik Geurts Bora Corner Fixed
Dik Geurts houthaard model Bora Corner Fixed

 

Wat zijn jouw wensen

Belangrijk is om jouw wensen na te gaan. Is de bestaande kachel nu voor de sfeer en de gezelligheid en heb je naast de sfeerhaard ook een centrale verwarming? Of is de bestaande kachel de hoofd verwarming van de woning?

Is een houtkachel wel een goed alternatief?

Bij het stoken van een houtkachel is het belangrijk dat je op de juiste manier het hout stookt. Dat betekent stoken met goed gedroogd hout met een goede verbrandingstemperatuur. Door de juiste manier van stoken hebben de omwonenden in de omgeving in principe geen last van jou houtkachel. Dit wil zeggen dat een houtkachel prima als alternatief kan voor een gashaard!

Barbas Unilux-7 67
Barbas houthaard model unilux-7 67

 

Wat komt er nog meer bij kijken?

Overtuigd om de overstap te maken? Dan is het rookgaskanaal en de installatie het volgende belangrijke punt. Want het rookgaskanaal van een gashaard is niet direct geschikt voor een houtkachel. Wij komen van te voren altijd de bestaande situatie bekijken en bepalen aan de hand daarvan wat er aangepast dient te worden.

Naast het rookgaskanaal is het ook handig om vooraf te bepalen wat voor houtkachel er moet komen en wat er in jouw interieur past. Komt er een vrijstaande kachel, een inbouwhaard of kies je voor een inzethaard? Genoeg stof om over na te denken.

Nordic Fire Sven
Nordic Fire houtkachel model Sven

 

Het overstappen van een gashaard naar een houtkachel is best een grote stap. Daarom is goed advies niet onbelangrijk. Laat je informeren door onze adviseurs, wij helpen je graat bij het beantwoorden van al jouw vragen.

 

Deel deze blog via:
Recommend
Share
Tagged in